Zo reserveer je genoeg geld voor je btw-aangifte

Had je dat ook, dat het btw-bedrag dat je moest betalen je zo tegen viel? Ja, je wist wel dat je een leuke omzet had neergezet de afgelopen periode. Maar btw betalen: het valt je weer flink tegen. En eerlijk gezegd, je hebt het bedrag nu ook helemaal niet op je rekening staan!

In de praktijk kom ik dit nog wel eens tegen bij ondernemers. Het valt hen tegen hoeveel btw ze moeten betalen. En het voelt voor hen alsof dit geld van hun omzet afgepakt wordt. Daarnaast hebben ze het geld op dit moment niet beschikbaar.

Allereerst dit: btw is geld dat niet van jou is! Je hebt het tijdelijk beschikbaar, maar dit geld is van de overheid / Belastingdienst.

Wat is btw?

Btw is een belasting over de toegevoegde waarde. De regels in Nederland zijn zo: je brengt over de prijs van het product wat je verkoopt (of over de prijs van de dienst die je levert) btw in rekening bij jouw klant. Deze btw moet je afdragen aan de belastingdienst. Gelukkig mag je btw die aan jou in rekening is gebracht door leveranciers hiermee verrekenen. Per saldo betaal je alleen belasting over de toegevoegde waarde.

Reken voor jezelf dus altijd met omzet exclusief btw. Dit is jouw eigen omzet.

Toch komt er een groter bedrag binnen op je bankrekening, dus voelt het alsof dit geld van jou is. Zo zitten we als mensen nu eenmaal in elkaar. Je boekt salaris over naar je privé rekening, doet inkopen voor je onderneming en geeft een cadeautje aan een relatie. En zo geef je ongemerkt al het geld uit wat er op je rekening staat. Dat was toch beschikbaar?

Al het geld dat we op onze rekening zien staan is in onze gedachten beschikbaar voor uitgaven.

Maar als dan aan het einde van het kwartaal de btw-aangifte komt, moet die toch ook nog betaald worden!
Belastinggeld

Btw apart zetten

Hoe voorkom je deze verrassingen? En hoe bescherm je jezelf voor je eigen onjuiste beeld van de werkelijkheid? Hiervoor adviseer ik je om een aparte bankrekening aan te maken waar je direct je btw op reserveert. Zet dit geld, wat niet van jou is, gelijk uit het zicht. Niet aankomen! Door elke week even een berekening te doen wat de btw is die je moet reserveren, en door dit bedrag dan ook daadwerkelijk apart te zetten, geeft dit je veel rust. 

Het bedrag wat je nu visueel beschikbaar hebt voor je salaris en je bedrijfskosten, is lager. Dit komt overeen met de werkelijkheid. Geen verrassing meer dat het geld al op is. En als je je aangifte klaar hebt is dat een ‘o ja’. Geen probleem. Geen pijn. Je spreekt alleen het gereserveerde potje aan. Misschien houdt je zelfs nog wel wat over. Alleen maar leuk!

Wil je ook graag hulp om voor jouw onderneming op maat door te rekenen hoe jij het beste voor je btw (of andere posten) kan reserveren? Neem dan contact op!

Scroll naar top
Credo Financiële Administraties draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches