Urenregistratie

Waarom hamert iedereen zo op die urenregistratie? Is dat echt belangrijk? Misschien vraag jij je dit, als ondernemer, ook wel eens af. Dan kan ik heel helder zijn: ja, het bijhouden van jouw uren is echt van belang. Als je dit niet doet, kan je hele mooie belastingvoordelen mislopen.

Bij de inkomstenbelasting mag een ondernemer onder voorwaarden gebruik maken van onder andere de zelfstandigenaftrek. Zo staat voor 2020 de zelfstandigenaftrek vastgesteld op 7.030*,-. Dit betekent dat je jouw inkomen eerst met 7.030,- mag verminderen vóór de belasting erover berekend wordt. Bij een inkomen wat nog in de voordeligste belastingschijf valt, is je voordeel hiermee al 2.626,-. Dat is snel verdiend!

Maar om van deze zelfstandigenaftrek gebruik te mogen maken moet je voldoen aan twee voorwaarden:

  1. Je moet ondernemer zijn.
  2. Je moet voldoen aan het urencriterium.

Wanneer ziet de Belastingdienst jou als ondernemer voor de inkomstenbelasting? Ik noem een aantal van deze voorwaarden**:

  • Maak je winst? En hoeveel? Als je maar weinig inkomen hebt of blijvend verlies lijdt, dan is er geen sprake van een onderneming.
  • Hoe zelfstandig is jouw onderneming? Kan jij zelf bepalen hoe jij jouw onderneming inricht, hoe je je werkzaamheden uitvoert? Maak je reclame? Heb je hiervoor een eigen website, een uithangbord naast de deur, briefpapier of eigen huisstijl? En werk je voor meerdere opdrachtgevers?
  • Heb je kapitaal? Om je onderneming te starten en draaiende te houden heb je geld nodig, ook om te investeren in groei. Als jij over kapitaal hiervoor beschikt, laat je zien dat je mogelijk een ondernemer bent.
  • En hoeveel tijd steek jij in jouw onderneming? Steek jij voldoende tijd in jouw activiteiten om deze rendabel te maken?

Als jij nu zo’n ondernemer bent, dan moet je om gebruik te kunnen maken van die zelfstandigenaftrek, ook nog voldoen aan het urencriterium:

Heel kort gezegd betekent dit dat je in een kalenderjaar meer dan 1225 uur aan jouw onderneming werkt***. In 52 weken werk je dan een kleine 24 uur per week aan jouw onderneming. Neem je tijdens de schoolvakantie ook vakantie dan werk je gemiddeld een ruime 30 uur per week.

Het gaat hier dus om een serieus aantal uren per week, het is niet iets wat je er zomaar bij doet. En dat is daarmee juist ook de voorwaarde die de Belastingdienst stelt om als ondernemer voor de inkomstenbelasting aangemerkt te mogen worden en zo gebruik te kunnen maken van mooie belastingvoordelen: het moet serieus om een onderneming gaan! Ook moet jij kunnen aantonen dat je deze 1225 uur aan je onderneming hebt gewerkt. Jij bent hiervoor verantwoordelijk en daarom moet je dus echt je uren goed bijhouden. Dit kan heel eenvoudig in een Exceloverzicht of in een app.

Tenslotte nog twee dingen:

Eerst maar het vervelende nieuws: start jij met je onderneming in juli, dan moet je nog steeds die 1225 uur maken om aan het urencriterium te voldoen. Dit wordt niet gecorrigeerd over het aantal maanden dat jij in dat jaar je onderneming hebt. Dus je werkt ruim 47 uur per week in jouw onderneming. Of je begint pas het volgende jaar gebruik te maken van de zelfstandigenaftrek.

Dan het leuke nieuws: die 1225 uur bestaan niet alleen uit uren die jij rechtstreeks voor jouw opdrachtgevers werkt! Jouw indirecte uren mag je ook meetellen. Volg je een cursus, ga je bij je boekhouder op bezoek, heb je een afspraak bij de bank of bij de kamer van koophandel, ben je bezig met jouw facturatie, ben je je urenoverzicht van afgelopen week aan het bijwerken – dit allemaal in het kader van jouw onderneming: dan mag je deze tijd meetellen in de 1225 uur. Uiteraard blijven de andere voorwaarden hierbij gewoon staan, je kunt niet alleen maar cursussen volgen en nooit rendabel worden.

Ik hoop dat het nut van de urenregistratie je met deze blog duidelijk is geworden. Gewoon even doen, daarmee bespaar je een hoop onnodige belastingcenten.

* Dit bedrag is voor ondernemers die aan het begin van dit kalenderjaar nog niet de AOW-leeftijd bereikt hadden.
** Let op: dit zijn andere criteria dan wanneer de Belastingdienst jou als ondernemer ziet voor de omzetbelasting.
*** Hier is meer over te zeggen: hoeveel uur je er nog bij in loondienst mag werken, welke uitzondering daar weer op is voor iemand in de eerste vijf jaar van zijn ondernemerschap of hoe je je uren bij onderbreking van je werkzaamheden door zwangerschap door mag tellen. Er zou een aparte blog over te schrijven zijn! Reken vooralsnog met deze 1225 uur.

Lees meer inspirerende blogs…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
Credo Financiële Administraties draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches