Je bedrijf als een tube tandpasta

Het veranderen van ons eigen gedrag is heel lastig, dus moeten we de omstandigheden veranderen.

Hoeveel tandpasta gebruik je als je net een nieuwe tube hebt opengemaakt? Je gebruikt een flinke dot! Dat kan ook, want de tube is nog vol. Je knijpt er nog eens flink in. Maar als je je borstel onder de kraan houdt om hem nat te maken, glijdt de tandpasta in de wasbak. Nou ja, je tube is toch nog vol. Dus je pakt weer een nieuwe dot! Om zo met een mond vol schuim je tanden eens even lekker te poetsen.
Tandpasta
Maar wat doe jij als die tube nu bijna leeg is? Je bent vanmiddag toen je de boodschappen deed vergeten om een nieuwe mee te nemen, dus je moet het hiermee doen. Maar dat lukt je ook prima! Je knijpt, je rolt, met alle macht pers je het laatste beetje tandpasta op je borstel. Misschien gebruik je zelfs je elleboog. Of je schakelt de hulp van je partner in. En het resultaat? Ook nu heb je heerlijk frisse tanden.
Het fascinerende in dit voorbeeld (wat je ook kan lezen in het boek Profit First van Mike Michalowicz) is dat wij als mensen ons gedrag aanpassen als er schaarste is. We worden creatief en bijzonder innovatief. We gaan op zoek naar andere mogelijkheden om toch ons doel te bereiken.

Wat heeft dit met jouw bedrijf te maken?

Als jij zakelijk de beschikking hebt over één grote pot geld op één bankrekening dan leef je hier royaal van. Deze hele pot geld voelt voor jou aan alsof je die volledig tot je beschikking hebt. Als je minder geld beschikbaar zou hebben zou je innovatief worden. Je zult op zoek gaan naar manieren om met minder geld toch dezelfde (of liever: betere) resultaten te boeken met je bedrijf. Je zult creatiever worden en toch je doel bereiken.
Met de tools van Profit First verdeel je je geld over meerdere bankrekeningen. Je zet eerst een bedrag voor winst en salaris apart. Ook het belastinggeld, wat niet van jou is, gaat naar een aparte bankrekening. Voor je kosten blijft er een kleinere pot over: de bijna lege tube tandpasta. Maar ook hiermee lukt het jou om mooie resultaten met je bedrijf te halen. Je gaat nu alleen veel bewuster om met het geld dat je uitgeeft. En het leuke: je bent nu verzekerd van een salaris, terwijl dat voor jou eerder misschien wel het grote struikelblok binnen je onderneming was.

Wil je meer weten over het verdelen van je geld over meerdere potjes? Of wil je graag dat ik met je doorreken hoeveel geld er in jouw situatie naar welk potje moet, zodat je ook voldoende geld in het juiste potje hebt zitten? Neem hiervoor dan contact op!

Scroll naar top
Credo Financiële Administraties draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches