Welk voordeel levert het bijhouden van je kilometers jou op?

Als startend ondernemer heb je vaak nog helemaal geen zakelijke auto. Als er al budget voor is, dan rijd je nog zo weinig zakelijke kilometers dat de aanschaf van een zakelijke auto alleen maar een dure keus zou zijn. Daarom stap je zonder er over na te denken gewoon in jouw privé auto voor dat ritje naar de KvK, naar de groothandel, naar je boekhouder, naar dat netwerkevent en natuurlijk naar je klanten. Alle kosten hiervan betaal je zelf: de aanschaf en afschrijving van je auto, de benzine en de parkeerkosten.

Belastingvoordeel

Gelukkig stopt mijn verhaal nog niet. Want voor elke zakelijke kilometer die jij in je privé auto rijdt, mag je jezelf een vergoeding geven van 19 cent. Deze vergoeding gaat van je winst af, waardoor je minder belasting betaalt.

Wat moet je hier voor doen?

Per periode (bijv. per maand/kwartaal) schrijf jij je zakelijke kilometers op:
– op welke datum was jouw zakelijke rit
– waar ging je naar toe 
– hoeveel kilometer legde je hier voor af

Tel de kilometers uit deze periode op en vermenigvuldig dit met 0,19. Het bedrag dat hier uitkomt, mag je als vergoeding overmaken van je zakelijke rekening naar jou zelf. Boek tenslotte dit bedrag in je administratie weg in de kosten of vraag je boekhouder dit voor je te verwerken.

Kilometerdeclaratie zakelijke kilometers

Hoe doe je dat handig...

Er zijn leuke apps voor het bijhouden van je kilometers. Maar deze zijn er vaak op gericht om alle kilometers bij te houden: beginstand, eindstand, elk ritje. Dat is in dit geval niet nodig en veel te veel werk. 

Daarom krijg je van mij in deze download een eenvoudig Excel-overzichtje. Print het overzicht vier keer uit en leg het in je dashboardkastje. Noteer het gelijk als je een zakelijke rit hebt gehad. Na afloop van het kwartaal neem je je ingevulde overzicht mee in je boekhouding en begin je weer aan je volgende kilometerdeclaratie.

Niet alleen je autoritjes

Tenslotte nog wat leuks: in de meeste gevallen wordt de belastingregel die hierboven is uitgelegd gebruikt bij vervoer per auto. Maar eigenlijk maakt het helemaal niet uit welk privé vervoermiddel jij gebruikt: je auto, je stadsfiets, je motor, of je e-bike. Voor elke zakelijke kilometer mag je 19 cent in je onderneming van de winst aftrekken.

LEES HET E-BOOK JE GELDZAKEN OP ORDE IN 6 STAPPEN

Scroll naar top
Credo Financiële Administraties draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches