5 voordelen van online boekhouden

Startende ondernemers kiezen er vaak voor om hun facturen in Word of Excel te maken. Hun administratie houden ze bij in een overzicht in Excel. Maar wist je dat dit helemaal niet zo handig is? Vandaag leg ik je uit waarom je beter voor een online boekhoudpakket kan kiezen.
online administratie

Boekhouden in Excel

Word en Excel zijn natuurlijk heel laagdrempelig en kosten jou maar weinig geld. Dat klinkt ideaal! Maar helaas: Excel is echt geen boekhoudpakket. Je voert alle gegevens handmatig in en dit geeft kans op fouten. Hier heb je geen controle op of je moet zelf alles 10 keer checken. Daarnaast komt er uit Excel geen balans of btw-aangifte rollen. Dit moet je allemaal handmatig berekenen. Ook je afschrijvingskosten zul je handmatig moeten opnemen in je Excelbestand.

 

Het kost je dan misschien weinig geld, maar uiteindelijk kost het je wel veel tijd. Heel veel tijd! Tijd die je anders aan je klanten of aan andere leuke dingen had kunnen besteden.

Online boekhouden

In een (online) boekhoudpakket is alles dan ook gekoppeld. Je verkoop, inkoop én je bank. Alles wat er op je bank gebeurt moet overeenkomen met de facturen die je ingevoerd hebt. Staat er een ander bedrag op je bankrekeningafschrift dan in de boeking van de factuur? Dan klopt er iets niet! Zo filter je de fouten er vanzelf uit (1).

Ook heb je met jouw (online) boekhoudpakket continu inzicht in de actuele stand van zaken (2). Hoeveel winst je deze periode hebt gemaakt, hoeveel openstaande facturen er nog zijn en hoeveel er op je bankrekening staat.

Veel pakketten hebben ook een app. Zo kan je veel informatie handig inzien op je telefoon (3). Vanuit sommige apps verstuur je zelfs direct een factuur naar de klant! Ook zijn er pakketten die de urenregistratie gelijk aan de administratie koppelen. Zo houdt je gelijk goed je uren bij voor het urencriterium.

Een ander voordeel van een (online) boekhoudpakket is dat je heel gemakkelijk je boekhouder toegang kunt geven tot jouw administratie (4). Je hoeft geen map met facturen meer weg te brengen, maar je boekhouder kijkt online even over je schouder mee als jij een vraag hebt.

Verder hebben veel boekhoudpakketten een scan- en herkenfunctie. Je facturen en bonnen worden in ieder geval allemaal digitaal bewaard (5). Ook herkent de software ze vaak al voor een groot gedeelte.

De maandelijkse kosten die je moet betalen voor het gebruik van een online boekhoudpakket? Die heb je dubbel en dwars terugverdiend door de tijd die je bespaart en het inzicht dat het je oplevert.

Zelf ben ik Moneybird adviseur en werk ik samen met mijn klanten met Moneybird. Wil je ook ervaren of dit voor jou een fijn systeem is?

Om een vliegende start te kunnen maken met Moneybird heb ik deze online training voor jou gemaakt: 

Moneybird
Scroll naar top
Credo Financiële Administraties draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches